Värmeslag

Din hund kan drabbas av värmeslag under dom varma sommarmånaderna. Det är inte bara i en varm bil som hunden kan drabbas utan även om hunden aktiveras under de varmaste timmarna på dygnet tex. på tävlingar eller utställningar. 

Vad ska jag tänka på?

Viktigt att tänka på är att aldrig lämna din hund i en varm bil. Även om rutorna är nedhissade så blir det snabbt varmt i bilen. 25 grader utomhus kan innebära 47 grader i bilen om den står i solen (se bild nedan.) Lämna därför hunden hemma om du kan.

Om du har en värmekänslig hund (tex äldre, sjuka eller trubbnosiga hundar) är det extra viktigt att tänka på att inte motionera den under dagens varmaste timmar. Ta dom långa promenaderna tidig på morgonen eller sent på kvällen när temperaturen är behagligare. 

Ha alltid med vatten på promenader eller utflykter. 

Ett bra tips är även att kolla tempen på din hund när den inte är sjuk för att få en så kallad normaltemp för just din hund. Normal temperatur för hund är mellan 38-39 grader. Bästa sättet att kolla en hunds temperatur är med rektaltermometer. 

Tecken på värmeslag

Tecken på värmeslag är om din hund flåsar/hässjar väldigt mycket och tungan hänger långt ute. En hund kan inte svettas ut värme så som vi människor gör utan dom måste flåsa/hässja för att reglera sin temperatur. När dom gör detta så förlorar dom vätska och deras kroppstemperatur höjs. Om den når 42,8 grader så börjar kroppens celler att dö. Vid värmeslag får din hund svårt att andas, pulsen ökar och den får feber. Slemhinnorna i munnen blir torra och röda. I värsta fall kan din hund börja kräka, få kramper och ev hamna i koma. 

Om min hund får värmeslag?

Om din hund får värmeslag så är det viktigt att få ner temperaturen under 39 grader, dock inte för snabbt då det motverkar nedkylning då blodkärlen drar ihop sig och kan leda till chock. Det du kan göra är att duscha din hund i kallt vatten (inte iskallt), dränka handdukar i vatten och lägga på hundens ljumskar och mage. Även om ni har bråttom till veterinär så kyl ner bilen så mycket som möjligt innan ni lägger in hunden i den. Vi rekommenderar att man alltid kollar upp sin hund hos veterinären efter värmeslag (även om ni själva lyckats få ner temperaturen) då det kan behövas fortsatt behandling med tex vätska.

 

temperaturtabell-hund-i-varm-bil-2015_400px.png